CHARDONNAY 2020 OAK

POZDNÍ SBĚR - SUCHÉ

Zbytkový cukr 3,9 g/l
Kyseliny 6,4 g/l
Alkohol 11,5%

Obsahuje oxid siřičitý


  • Skladem
240 Kč
Kategorie: BÍLÁ VÍNA
Hmotnost: 1.5 kg
 

Suché víno s nízkou kyselinkou, zářivě žlutou barvou a typickou citrusovou chutí. Vůně po pečeném chlebu a horkých jablkách umocněná zráním na dubových sudech.

Doporučujeme k rybám, mořským plodům, bílému masu a měkkým sýrům.

 

TIP VINAŘSTVÍ:

PŘIPRAVILI JSME PRO VÁS RECEPT, KTERÝ SE BÁJEČNĚ HODÍ K TOMUTO VÍNU: 

 

Pečené kuřecí čtvrtky s jemným bramborovým pyré

a mladým smetanovým špenátem

 

Na 4 porce si připravte :

1ks většího kuřete

1ks mrkve

1ks petržele

2ks cibule

4 stroužky česneku

2ks snítky rozmarýnu ( nebo kávová lžička sušeného)

200 g listového špenátu ( pokud použijete mražený , zbavte jej vody)

200 ml 30% smetany ke šlehání

800 g moučných brambor

250 ml mléka

Sůl , pepř, kmín

150g másla

30g čerstvé pažitky

Svazek ředkviček

 

POSTUP :

Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Nejprve očistěte a naporcujte kuře na 4 kusy, které osolte a opepřete ze všech stran. Mrkev, petržel a cibuli si nakrájejte na menší kousky a na plotně rozehřejte pekáč s dvěma polévkovými lžícemi oleje a kouskem másla, zeleninu v něm zprudka opečete a stáhněte z plotny.

Do orestované zeleniny přidejte rozmarýn, dva nasekané stroužky česneku, promíchejte a na zeleninu položte kousky kuřete, podlijte cca 400ml vody , přiklopte a dejte péct do trouby při 180 stupních asi 60 minut. V průběhu pečení občas zkontrolujte, jestli se tekutina příliš neodpařila, jinak přilijte vodu. Závěrem odklopte pekáč a nechte posledních cca 5-10 minut péct přímo , abyste získali křupavou kůži na povrchu kuřecích kousků.

Během pečení oloupejte a dejte vařit do osolené vody s kmínem brambory vhodné na kaši (varný typ C popř. B). Když jsou měkké, slijte je a přidejte máslo, které nechte na horkých bramborách rozpustit. Rozšťouchejte je a pak přidejte ohřáté mléko. Nyní si vezměte ruční šlehač (ne ponorný mixér) a brambory vyšlehejte s mlékem do jemného nadýchaného pyré. Ochutnejte a případně ho dosolte , před podáváním vmíchejte nasekanou pažitku.

Ředkvičky si očistěte a nakrájejte na tenké plátky , lehce osolte.

Teď je čas na smetanový špenát. V hrnci dejte rozpustit máslo a na něm nechte zavadnout listy špenátu společně s dvěma stroužky nasekaného česneku. Pak vše osolte a přilijte ohřátou smetanu. Nechte několik minut zvolna provařit , ze špenátu už nesmí vytékat žádná voda.

Po cca 60 minutách pečení by mělo být maso měkké, pokud se vám ještě nezdá, pečte ho dál .Hotové kuřecí kousky vyndejte z hrnce a dejte je stranou pod alobal, aby nevychladly. Výpek se zeleninou propasírujte přes sítko a vzniklou šťávu provařte. 

Můžeme servírovat! Pečené kuřecí čtvrtky servírujte na lůžku z bramborového pyré, smetanového špenátu a přelité šťávou z výpeku kořenové zeleniny. Vše doplňte několika plátky ředkviček.

Doporučujeme si před servisem nahřát talíře ( třeba v troubě).

 

Přejeme dobrou chuť 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: