CHARDONNAY 2020 OAK
Popis
Suché víno s nízkou kyselinkou, zářivě žlutou barvou a typickou citrusovou chutí. Vůně po pečeném chlebu a horkých jablkách umocněná zráním na dubových sudech.
Doporučujeme k rybám, mořským plodům, bílému masu a měkkým sýrům.
TIP VINAŘSTVÍ:
PŘIPRAVILI JSME PRO VÁS RECEPT, KTERÝ SE BÁJEČNĚ HODÍ K TOMUTO VÍNU:
Pečené kuřecí čtvrtky s jemným bramborovým pyré
a mladým smetanovým špenátem
Na 4 porce si připravte :
1ks většího kuřete
1ks mrkve
1ks petržele
2ks cibule
4 stroužky česneku
2ks snítky rozmarýnu ( nebo kávová lžička sušeného)
200 g listového špenátu ( pokud použijete mražený , zbavte jej vody)
200 ml 30% smetany ke šlehání
800 g moučných brambor
250 ml mléka
Sůl , pepř, kmín
150g másla
30g čerstvé pažitky
Svazek ředkviček
POSTUP :
Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Nejprve očistěte a naporcujte kuře na 4 kusy, které osolte a opepřete ze všech stran. Mrkev, petržel a cibuli si nakrájejte na menší kousky a na plotně rozehřejte pekáč s dvěma polévkovými lžícemi oleje a kouskem másla, zeleninu v něm zprudka opečete a stáhněte z plotny.
Do orestované zeleniny přidejte rozmarýn, dva nasekané stroužky česneku, promíchejte a na zeleninu položte kousky kuřete, podlijte cca 400ml vody , přiklopte a dejte péct do trouby při 180 stupních asi 60 minut. V průběhu pečení občas zkontrolujte, jestli se tekutina příliš neodpařila, jinak přilijte vodu. Závěrem odklopte pekáč a nechte posledních cca 5-10 minut péct přímo , abyste získali křupavou kůži na povrchu kuřecích kousků.
Během pečení oloupejte a dejte vařit do osolené vody s kmínem brambory vhodné na kaši (varný typ C popř. B). Když jsou měkké, slijte je a přidejte máslo, které nechte na horkých bramborách rozpustit. Rozšťouchejte je a pak přidejte ohřáté mléko. Nyní si vezměte ruční šlehač (ne ponorný mixér) a brambory vyšlehejte s mlékem do jemného nadýchaného pyré. Ochutnejte a případně ho dosolte , před podáváním vmíchejte nasekanou pažitku.
Ředkvičky si očistěte a nakrájejte na tenké plátky , lehce osolte.
Teď je čas na smetanový špenát. V hrnci dejte rozpustit máslo a na něm nechte zavadnout listy špenátu společně s dvěma stroužky nasekaného česneku. Pak vše osolte a přilijte ohřátou smetanu. Nechte několik minut zvolna provařit , ze špenátu už nesmí vytékat žádná voda.
Po cca 60 minutách pečení by mělo být maso měkké, pokud se vám ještě nezdá, pečte ho dál .Hotové kuřecí kousky vyndejte z hrnce a dejte je stranou pod alobal, aby nevychladly. Výpek se zeleninou propasírujte přes sítko a vzniklou šťávu provařte.
Můžeme servírovat! Pečené kuřecí čtvrtky servírujte na lůžku z bramborového pyré, smetanového špenátu a přelité šťávou z výpeku kořenové zeleniny. Vše doplňte několika plátky ředkviček.
Doporučujeme si před servisem nahřát talíře ( třeba v troubě).
Přejeme dobrou chuť
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.