RECEPTY K VÍNU
Rádi si dáte sklenku vína k dobrému jídlu?
Připravili jsme pro vás recepty, které se výborně hodí k našim vínům.
Nechte se inspirovat snoubením chutí:
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, a proto jsme si pro vás připravili recept na jeho snadnou přípravu.
Rissoto s medvědím česnekem a grilovaným pstruhem
Na 4 porce si připravte :
2 šalotky , nebo menší cibuli
Dvě lžíce olivového oleje a dva plátky másla
Cca 30 lístků medvědího česneku
400g rýže Arborio , nebo můžete použít i jinou kulatozrnnou rýži
4 hrnky vývaru nebo bujónu
Sůl , čerstvě umletý pepř, tymián
3 polévkové lžíce parmazánu
Šťávu a kůru z půlky citronu
4 filátka pstruha , můžete vyměnit za jiný druh oblíbené ryby
POSTUP :
Šalotku nakrájejte najemno a nechte změknout na rozehřátém oleji s máslem..
Osolte, přidejte rýži a promíchejte, aby se zrníčka ve směsi obalila. Přilejte naběračku vývaru a na mírném ohni nechte tekutinu odpařit. Takto postupujte, dokud není rýže měkká a rissoto nemá krémovou konzistenci.
Na závěr přidejte nasekaný medvědí česnek, parmezán, tymián a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Stáhněte z plotny a vše důkladně promíchejte před podáváním.
Filátka pstruha osušte , poté je lehce osolte, opepřete a prsty ´´vmasírujte´´ trošku olivového oleje po obou stranách filátek.
Rozehřejte si pánev s nepřilnavým povrchem ( nebo gril) na vysokou teplotu a filátka položte stranou s kůží na pánev , po cca 2-3 minutách otočte ,zakápněte trochou citronové šťávy a lehce posypte žlutou kůrou citronu.
Servírujte krémové rissoto na mělkém talíři a doplňte jej o hotové filátko ze pstruha.
Doporučujeme si před servisem nahřát talíře ( třeba v troubě).
Přejeme dobrou chuť
TIP Z VINAŘSTVÍ :
K tomuto jarnímu a svěžímu rissotu bychom doporučili naše NEUBURSKÉ 2020 se svěží ovocnou vůní a jemnou kyselinkou , které vhodně doplní celkový chuťový zážitek. Na vaše zdraví !
Pečené kuřecí čtvrtky s jemným bramborovým pyré
a mladým smetanovým špenátem
Na 4 porce si připravte :
1ks většího kuřete
1ks mrkve
1ks petržele
2ks cibule
4 stroužky česneku
2ks snítky rozmarýnu ( nebo kávová lžička sušeného)
200 g listového špenátu ( pokud použijete mražený , zbavte jej vody)
200 ml 30% smetany ke šlehání
800 g moučných brambor
250 ml mléka
Sůl , pepř, kmín
150g másla
30g čerstvé pažitky
Svazek ředkviček
POSTUP :
Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Nejprve očistěte a naporcujte kuře na 4 kusy, které osolte a opepřete ze všech stran. Mrkev, petržel a cibuli si nakrájejte na menší kousky a na plotně rozehřejte pekáč s dvěma polévkovými lžícemi oleje a kouskem másla, zeleninu v něm zprudka opečete a stáhněte z plotny.
Do orestované zeleniny přidejte rozmarýn, dva nasekané stroužky česneku, promíchejte a na zeleninu položte kousky kuřete, podlijte cca 400ml vody , přiklopte a dejte péct do trouby při 180 stupních asi 60 minut. V průběhu pečení občas zkontrolujte, jestli se tekutina příliš neodpařila, jinak přilijte vodu. Závěrem odklopte pekáč a nechte posledních cca 5-10 minut péct přímo , abyste získali křupavou kůži na povrchu kuřecích kousků.
Během pečení oloupejte a dejte vařit do osolené vody s kmínem brambory vhodné na kaši (varný typ C popř. B). Když jsou měkké, slijte je a přidejte máslo, které nechte na horkých bramborách rozpustit. Rozšťouchejte je a pak přidejte ohřáté mléko. Nyní si vezměte ruční šlehač (ne ponorný mixér) a brambory vyšlehejte s mlékem do jemného nadýchaného pyré. Ochutnejte a případně ho dosolte , před podáváním vmíchejte nasekanou pažitku.
Ředkvičky si očistěte a nakrájejte na tenké plátky , lehce osolte.
Teď je čas na smetanový špenát. V hrnci dejte rozpustit máslo a na něm nechte zavadnout listy špenátu společně s dvěma stroužky nasekaného česneku. Pak vše osolte a přilijte ohřátou smetanu. Nechte několik minut zvolna provařit , ze špenátu už nesmí vytékat žádná voda.
Po cca 60 minutách pečení by mělo být maso měkké, pokud se vám ještě nezdá, pečte ho dál .Hotové kuřecí kousky vyndejte z hrnce a dejte je stranou pod alobal, aby nevychladly. Výpek se zeleninou propasírujte přes sítko a vzniklou šťávu provařte.
Můžeme servírovat! Pečené kuřecí čtvrtky servírujte na lůžku z bramborového pyré, smetanového špenátu a přelité šťávou z výpeku kořenové zeleniny. Vše doplňte několika plátky ředkviček.
Doporučujeme si před servisem nahřát talíře ( třeba v troubě).
Přejeme dobrou chuť
TIP Z VINAŘSTVÍ :
K této chuťově bohaté úpravě kuřete bychom doporučili naše CHARDONNAY OAK 2020 ,suché víno s nízkou kyselinkou ,zářivě žlutou barvou a plnou chutí , které vhodně doplní a obohatí tento pokrm. Na vaše zdraví !
Krůtí roláda plněná mandlovo - hráškovým pyré
a podávaná s pečenými česnekovými bramborami v alobalu
Na 4 porce si připravte :
1kg krůtích prsou
100g loupaných mandlí
300g mraženého hrášku
1ks menší cibule
1ks vejce
50g parmazánu
4 stroužky česneku
2ks snítky tymiánu ( nebo kávová lžička sušeného)
250 ml zakysané smetany
800 g přílohových menších brambor
Sůl , pepř, kmín
2 lžíce oleje
100g másla
30g čerstvé pažitky
POSTUP:
Brambory důkladně omyjte a dejte ve slupce celé vařit v osolené vodě. Maso si rozkrojíme tak, abychom dostali co největší plát, poté na něj položíme potravinovou folii a lehce rozklepeme paličkou na maso , poté odstraníme folii a lehce osolíme a opepříme.
Troubu dejte předehřát na 170 stupňů. Připravíme náplň rolády , společně rozmixujeme mandle, rozmražený hrášek, jedno vejce a dvě lžíce oleje. Mixujeme tak dlouho, až nám vznikne hladší hmota. Směs osolíme a opepříme. Náplň natřeme na připravený plát masa a pak posypeme parmazánem. Maso i s náplní opatrně zarolujeme. Roládu na povrchu lehce osolíme, potřeme změklým máslem a posypeme kmínem.
Roládu pečte zabalenou v pečícím papíru. Připravený kus zabalte, jako velký bonbón do kusu pečícího papíru. Výhodou je, že už nemusíte pekáč zakrývat ničím jiným, maso se i v papíru upeče dozlatova a přitom není vysušené, vypečená šťáva zůstane u masa v papíru a později ji požijeme k servisu. Pečeme asi 60 minut , jakmile je maso měkké a na povrchu dozlatova upečené , máte hotovo .
Během pečení si do předem připravených větších kousků alobalu vložte uvařené brambory, které rozkrojte na půlky , osolte , přidejte kousek másla , plátky česneku , tymián a zabalte jednotlivé porce do alobalu, brambory vám vytvoří takové menší ´´měšce´´. Jednotlivé porce brambor v alobalu vložte 30 minut před koncem pečení k roládě do pekáče .
K bramborám si připravte dip , smíchejte zakysanou smetanu a nasekanou pažitku , důkladně vyšlehejte vidličkou , osolte a opepřete. Hotovou roládu nakrájíte ostrým nožem na cca 1-2cm široké plátky, podáváte ve dvou kusech na talíři a přelijete šťávou z výpeku. Přiložíte brambory v alobalu , které částečně rozbalíte , abyste přidali nahoru polévkou lžící dipu ze zakysané smetany..
Doporučujeme si před servisem nahřát talíře ( třeba v troubě).
Přejeme dobrou chuť
TIP Z VINAŘSTVÍ :
Tento pracnější a velice delikátní recept si zaslouží doplnit odpovídajícím vínem ,a proto neváháme a volíme RYZLINK RÝNSKÝ OAK 2020, suché víno s intenzivní vůní sušených meruněk a šťavnatou jemně kořenitou chutí. Na vaše zdraví !
Záznamy nebyly nalezeny...