RECEPTY K VÍNU

logo recepty

  

Rádi si dáte sklenku vína k dobrému jídlu? 

Připravili jsme pro vás recepty, které se výborně hodí k našim vínům.

Nechte se inspirovat snoubením chutí:

 

 

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, a proto jsme si pro vás připravili recept na jeho snadnou přípravu.

 

Rissoto s medvědím česnekem a grilovaným pstruhem

 

Na 4 porce si připravte :

2 šalotky , nebo menší cibuli

Dvě lžíce olivového oleje a dva plátky másla

Cca 30 lístků medvědího česneku

400g rýže Arborio , nebo můžete použít i jinou kulatozrnnou rýži

4 hrnky vývaru nebo bujónu

Sůl , čerstvě umletý pepř, tymián

3 polévkové lžíce parmazánu

Šťávu a kůru z půlky citronu

4 filátka pstruha , můžete vyměnit za jiný druh oblíbené ryby

 

POSTUP :

Šalotku nakrájejte najemno a nechte změknout na rozehřátém oleji s máslem..

Osolte, přidejte rýži a promíchejte, aby se zrníčka ve směsi obalila. Přilejte naběračku vývaru a na mírném ohni nechte tekutinu odpařit. Takto postupujte, dokud není rýže měkká a rissoto nemá krémovou konzistenci.

Na závěr přidejte nasekaný medvědí česnek, parmezán, tymián a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Stáhněte z plotny a vše důkladně promíchejte před podáváním.

Filátka pstruha osušte , poté je lehce osolte, opepřete a prsty ´´vmasírujte´´ trošku olivového oleje po obou stranách filátek.

Rozehřejte si pánev s nepřilnavým povrchem ( nebo gril) na vysokou teplotu a filátka položte stranou s kůží na pánev , po cca 2-3 minutách otočte ,zakápněte trochou citronové šťávy a lehce posypte žlutou kůrou citronu.

Servírujte krémové rissoto na mělkém talíři a doplňte jej o hotové filátko ze pstruha.

Doporučujeme si před servisem nahřát talíře ( třeba v troubě).

 

Přejeme dobrou chuť

 

TIP Z VINAŘSTVÍ :

K tomuto jarnímu a svěžímu rissotu bychom doporučili naše NEUBURSKÉ 2020 se svěží ovocnou vůní a jemnou kyselinkou , které vhodně doplní celkový chuťový zážitek. Na vaše zdraví !

 

 

Pečené kuřecí čtvrtky s jemným bramborovým pyré

a mladým smetanovým špenátem

 

Na 4 porce si připravte :

1ks většího kuřete

1ks mrkve

1ks petržele

2ks cibule

4 stroužky česneku

2ks snítky rozmarýnu ( nebo kávová lžička sušeného)

200 g listového špenátu ( pokud použijete mražený , zbavte jej vody)

200 ml 30% smetany ke šlehání

800 g moučných brambor

250 ml mléka

Sůl , pepř, kmín

150g másla

30g čerstvé pažitky

Svazek ředkviček

 

POSTUP :

Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Nejprve očistěte a naporcujte kuře na 4 kusy, které osolte a opepřete ze všech stran. Mrkev, petržel a cibuli si nakrájejte na menší kousky a na plotně rozehřejte pekáč s dvěma polévkovými lžícemi oleje a kouskem másla, zeleninu v něm zprudka opečete a stáhněte z plotny.

Do orestované zeleniny přidejte rozmarýn, dva nasekané stroužky česneku, promíchejte a na zeleninu položte kousky kuřete, podlijte cca 400ml vody , přiklopte a dejte péct do trouby při 180 stupních asi 60 minut. V průběhu pečení občas zkontrolujte, jestli se tekutina příliš neodpařila, jinak přilijte vodu. Závěrem odklopte pekáč a nechte posledních cca 5-10 minut péct přímo , abyste získali křupavou kůži na povrchu kuřecích kousků.

Během pečení oloupejte a dejte vařit do osolené vody s kmínem brambory vhodné na kaši (varný typ C popř. B). Když jsou měkké, slijte je a přidejte máslo, které nechte na horkých bramborách rozpustit. Rozšťouchejte je a pak přidejte ohřáté mléko. Nyní si vezměte ruční šlehač (ne ponorný mixér) a brambory vyšlehejte s mlékem do jemného nadýchaného pyré. Ochutnejte a případně ho dosolte , před podáváním vmíchejte nasekanou pažitku.

Ředkvičky si očistěte a nakrájejte na tenké plátky , lehce osolte.

Teď je čas na smetanový špenát. V hrnci dejte rozpustit máslo a na něm nechte zavadnout listy špenátu společně s dvěma stroužky nasekaného česneku. Pak vše osolte a přilijte ohřátou smetanu. Nechte několik minut zvolna provařit , ze špenátu už nesmí vytékat žádná voda.

Po cca 60 minutách pečení by mělo být maso měkké, pokud se vám ještě nezdá, pečte ho dál .Hotové kuřecí kousky vyndejte z hrnce a dejte je stranou pod alobal, aby nevychladly. Výpek se zeleninou propasírujte přes sítko a vzniklou šťávu provařte. 

Můžeme servírovat! Pečené kuřecí čtvrtky servírujte na lůžku z bramborového pyré, smetanového špenátu a přelité šťávou z výpeku kořenové zeleniny. Vše doplňte několika plátky ředkviček.

Doporučujeme si před servisem nahřát talíře ( třeba v troubě).

 

Přejeme dobrou chuť

 

TIP Z VINAŘSTVÍ :

K této chuťově bohaté úpravě kuřete bychom doporučili naše CHARDONNAY OAK 2020 ,suché víno s nízkou kyselinkou ,zářivě žlutou barvou a plnou chutí , které vhodně doplní a obohatí tento pokrm. Na vaše zdraví !

 

 

Krůtí roláda plněná mandlovo - hráškovým pyré

a podávaná s pečenými česnekovými bramborami v alobalu

 

Na 4 porce si připravte :

1kg krůtích prsou

100g loupaných mandlí

300g mraženého hrášku

1ks menší cibule

1ks vejce

50g parmazánu

4 stroužky česneku

2ks snítky tymiánu ( nebo kávová lžička sušeného)

250 ml zakysané smetany

800 g přílohových menších brambor

Sůl , pepř, kmín

2 lžíce oleje

100g másla

30g čerstvé pažitky

 

POSTUP:

Brambory důkladně omyjte a dejte ve slupce celé vařit v osolené vodě. Maso si rozkrojíme tak, abychom dostali co největší plát, poté na něj položíme potravinovou folii a lehce rozklepeme paličkou na maso , poté odstraníme folii a lehce osolíme a opepříme.

Troubu dejte předehřát na 170 stupňů. Připravíme náplň rolády , společně rozmixujeme mandle, rozmražený hrášek, jedno vejce a dvě lžíce oleje. Mixujeme tak dlouho, až nám vznikne hladší hmota. Směs osolíme a opepříme. Náplň natřeme na připravený plát masa a pak posypeme parmazánem. Maso i s náplní opatrně zarolujeme. Roládu na povrchu lehce osolíme, potřeme změklým máslem a posypeme kmínem.

Roládu pečte zabalenou v pečícím papíru. Připravený kus zabalte, jako velký bonbón do kusu pečícího papíru. Výhodou je, že už nemusíte pekáč zakrývat ničím jiným, maso se i v papíru upeče dozlatova a přitom není vysušené, vypečená šťáva zůstane u masa v papíru a později ji požijeme k servisu. Pečeme asi 60 minut , jakmile je maso měkké a na povrchu dozlatova upečené , máte hotovo .

Během pečení si do předem připravených větších kousků alobalu vložte uvařené brambory, které rozkrojte na půlky , osolte , přidejte kousek másla , plátky česneku , tymián a zabalte jednotlivé porce do alobalu, brambory vám vytvoří takové menší ´´měšce´´. Jednotlivé porce brambor v alobalu vložte 30 minut před koncem pečení k roládě do pekáče .

K bramborám si připravte dip , smíchejte zakysanou smetanu a nasekanou pažitku , důkladně vyšlehejte vidličkou , osolte a opepřete. Hotovou roládu nakrájíte ostrým nožem na cca 1-2cm široké plátky, podáváte ve dvou kusech na talíři a přelijete šťávou z výpeku. Přiložíte brambory v alobalu , které částečně rozbalíte , abyste přidali nahoru polévkou lžící dipu ze zakysané smetany..

Doporučujeme si před servisem nahřát talíře ( třeba v troubě).

Přejeme dobrou chuť

 

TIP Z VINAŘSTVÍ :

Tento pracnější a velice delikátní recept si zaslouží doplnit odpovídajícím vínem ,a proto neváháme a volíme RYZLINK RÝNSKÝ OAK 2020, suché víno s intenzivní vůní sušených meruněk a šťavnatou jemně kořenitou chutí. Na vaše zdraví !

 

 

Záznamy nebyly nalezeny...