VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O BURČÁKU

Burčák je víc než jen nápoj – je to symbol podzimní sezóny a vinařské tradice v České republice a na Slovensku. 

Burčák v bodech:

🍇 částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné

🍇 vyvážené kyseliny, alkohol a cukr

🍇 meziprodukt na cestě k vínu

🍇 obsah alkoholu kolem 1-7 %

🍇 jen výrobek z tuzemských hroznů

🍇 pouze v období od 1.8 do 30.11.

🍇 světlá barva, stále pracuje

🍇 zdroj mnoha pozitivních látek

🍇 v jednom mililitru více probiotik než v jogurtu

🍇 výborný pro střevní mikroflóru - v malých dávkách

🍇 vhodný pro postantibiotickou léčbu průjmových onemocnění

🍇 vhodný pro obnovu mikroflóry

🍇 rychlý nástup energie, cukry rychle vstřebatelné

🍇 prospěšný pro velký obsah vitamínu B a stopových prvků

Burčák představuje tu úplně první fázi vlastní výroby vína - kvašení. Pokud si doma děláte kombuchu, pak určitě víte, že takový nápoj neustále pracuje. A utáhnout uzávěr je … No prostě to nedělejte 😀

 

🍇 Kde ho seženete?

Nápoj označený jako “Burčák” lze bez nadsázky označit jako naše národní pití. Můžete ho sice koupit i v sousedním Slovensku, Rakousku, Německu nebo v Maďarsku, ale pokud byste si chtěli burčák objednat u našich německy mluvících sousedů, použijte slovíčko Sturm. V jiných zemích není konzumace burčáku moc rozšířená a nemá ani vlastní název. 

My burčák na prodej momentálně neděláme, ale pokud k nám zavítáte na degustaci během vinobraní, určitě se na ochutnání nějaký najde. 😉

 

🍇 Legislativa

Přímo názvem ”burčák” lze označit pouze nápoj z hroznů, které byly sklizené a zpracované na území České republiky. Neznamená to samozřejmě, že by se dal vyrobit jedině z nich, ale český vinařský zákon stanovuje, že v opačném případě musí být nápoj označený jako částečně zkvašený vinný mošt. Nesmí být ředěný vodou a na požádání vás prodejce musí informovat o tom, kdo ho vyrobil.

 

🍇 Jak poznat dobrý burčák?

Barva

V prvé řadě sledujte jeho barvu, která by měla být mléčně smetanová nebo zlatavě mléčná s jemnými zelenými nebo červenými odlesky. Má být jen mírně zakalený a lehce pěnit.

Vůně

Cítíte lehce kvasinkovou vůni a tóny muškátového oříšku, citrusů, limetky, banánů i žlutého melounu a to vše s medovým nádechem? Pak je to správně. Pokud jsme vás teď vyděsili a vy necítíte ani banán ani citrusy, natož to ostatní, nepanikařte. 🙂 Suma sumárum byste měli cítit příjemnou vůni hroznů a kvasinek, prostě rozhodně ne jablka nebo něco podobného.

Chuť

Chuť je v zásadě sladká s typickou medovostí, v pozadí s lehkou šťavnatou kyselinkou. U sladkosti ale záleží na tom, v jaké fázi se prodává. 

Sluch

Na poslech má burčák díky kvašení tzv. prskat a můžete v něm pozorovat drobné perličky oxidu uhličitého. Díky tomu víte, že je živý. 

 

🍇 Jak poznat špatný burčák?

Poznáte ho na první pohled podle znatelně nahnědlé barvy. Silný zákal značí nekvalitní surovinu nebo tzv. “spodek” burčáku s vyšším podílem kvasnic. Odradit by vás měl i nepříjemný zápach připomínající hnilobu nebo zatuchlinu. A výrazná alkoholická chuť je taky špatně.

Burčák se každým okamžikem se mění a vyvíjí. Když příliš dlouho kvasí nebo je špatně uchováván, nebude dobrý. Proto nedoporučujeme kupovat burčák ve stáncích u silnic.

 

🍇 Vliv na zdraví 

Burčák je přímo nadupaný vitamíny, zejména těmi ze skupiny B. Ty mají obecně pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů, kůže i nervové soustavy. Thiamin, vitamín B1, dokonce podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám burčák pomáhá pročistit trávicí ústrojí, ale i tak nedoporučujeme vypít víc než litr denně. Ano, chce to silnou vůli, protože díky sladké chuti se pije jako nic. 

 

🍇 Věděli jste, že…?

❓Nemáme jen bílý nebo červený burčák? Slyšeli jste někdy pojmy jako řezák nebo mydliňák?

Burčák ve varu - nejchutnější, sladký, začátek kvašení

Řezák (neboli zlomený burčák) - tady už převládají kyseliny nad cukrem a má více alkoholu

Mydliňák - zde všechen cukr už prokvasil na alkohol a spíš připomíná mladé víno

 

❓Obliba burčáku je v Čechách a na Moravě největší na světě - pravděpodobně neexistuje země, kde by se na 10 milionů obyvatel vypilo tolik burčáku a bylo tolik burčákových slavností a akcí. Většina kulturních akcí na podzim v ČR je doprovázena i ochutnávkou burčáku. Proto ho lze považovat za součást naší stále se zvyšující vinařské kultury.



🍇 Malá rada na závěr

Burčákem se neťuká.

Tato tradice vychází z praktického důvodu – burčák je stále aktivní, probíhá v něm proces fermentace, a proto je neustále „živý“. Tento proces způsobuje jemné bublání a pěnění, takže při ťuknutí skleniček může nápoj snadno přetéct nebo vyšplíchnout. Navíc je burčák díky své jemné fermentaci citlivý na třes a míchání - to může ovlivnit jeho chuť a kvalitu. Při přípitku s burčákem stačí skleničky jen lehce pozvednou na znamení úcty a radosti. 

Navíc existuje pověra, že pokud si s kvasícím moštem přiťuknete, můžete ho probudit a následné víno se může pokazit. A to přece nechceme! 🙂

Druhá pověra praví, že kdo před svatým Martinem burčákem ťuká, ten potom celý rok… No… Doplňte si hodící se slovo sami. 😁

 

Tak ať to perlí!

 

PS: I přes všechna pozitiva pamatujte na to, že burčák i ve své nejranější fázi obsahuje alkohol a měl by se užívat s mírou. A dětem dejte raději hroznový mošt. 😊