VINAŘSTVÍ

U nás ve vinařství věříme, že víno lidi spojuje – nás spojilo a spojuje dodnes. 

Píše se rok 2012 a do rodinného vinařství vstupují dva noví společníci Radek a Miloš. Právě díky tomuto spojení jsem také poznal svoji úžasnou ženu. Žijeme společně příběh s názvem Vinařství Mezi Horami. Jako v tom seriálu „Bylo nás pět“ – Mirka, Radek, Miloš a Radim s Terezou. Naší vizí je využít jedinečný terroir Modrých hor a dělat ve Velkých Pavlovicích ta nejlepší červená vína na jižní Moravě.

Tohle je náš příběh...

Radim Hanák

 gifmaker_me_2 

JAK TO VŠE ZAČALO

První poznávání kouzla vinaření bylo, když jsem jako malý kluk chodil s dědou do vinohradu. Ta stará vinice v prudkém svahu, které říkal "Vysoká" mi přirostla k srdci. Dodnes mi v hlavě utkvěl nádherný výhled na Pálavská jezera, vrcholky rakouských Alp, ale také ta těžká dřina. Vše se dělalo ručně, motyka byla pevnou součástí výzbroje. O to větším svátkem bylo pro celou rodinu vinobraní, sklizeň hroznů a jejich následné zpracování. Seděl jsem na bečce a pozoroval, jak děda dělá ta krásná selská vína...

Dnešní vinařství stojí na základech Vinařství Procházka založené mými rodiči v roce 1991. Postupně hospodařili až na 10 hektarech vinic, ze kterých dělali v té době spíše sudová vína. Když starý sklep přestával vyhovovat a kapacitně stačit, vybudovali novou halu s moderní technologií pro zpracování hroznů a výrobu vína. Na kampani 2009 probíhající už v nových prostorech jsem se začal více podílet i já. Zaměřili jsme se především na přívlastková lahvová vína.  Od roku 2011 mám na starost vinohrady i sklep.

sberaciV lednu 2013 zakládáme společnost Vinařství Mezi Horami s.r.o. a pokračujeme v rodinné tradici. Vytipovali jsme si vinohrady, které mají potenciál dávat ty nejkvalitnější hrozny. Pečlivý výběr tratí, lokalit i odrůd byl pro náš cíl stěžejní. Vinice, které byly na konci své životnosti jsme obnovili, nebo vysadili nové. Plocha, na které pěstujeme hrozny se ustálila na 8 hektarech převážně vlastních vinic ležících výhradně v katastru Velkých Pavlovic. Naše roční produkce se pohybuje kolem 35 000 lahví zemských a přívlastkových vín. Malou částí produkce jsou také naturální vína. Právě těmi přírodními víny jako bychom se vraceli ke kořenům, k těm původním selským vínům, která tu byla na začátku.

Chceme zůstat pořád menším, typově rodinným vinařstvím a zároveň nabídnout příjemný zážitek z návštěvy. Stojíme před novou výzvou a tou je mít vše pod jednou střechou. Pracujeme na vytvoření nového zázemí vinařství od zpracování hroznů, výroby vína až po jeho uskladnění a prodej.

PŘESVĚDČENÍ

isperky-loukaNaší myšlenkou je dělat víno hlavou, srdcem a rukama, s radostí a beze spěchu. S respektem k přírodě a ke zdraví vkládáme do vína maximum svých vědomostí, zkušeností a citu. Jdeme s přírodou ruku v ruce, nestojíme jí v cestě, ale naopak zodpovědným chováním se snažíme využít všechen její potenciál. Cílem je zachovat autentičnost moravského vína v němž se odráží terroir Modrých Hor. Je pro nás důležité, aby si naše vína zachovala svůj charakter, zůstala moravská, ovocná a svěží. 

Ve víně se odráží nejen přírodní a klimatické podmínky daného roku. Také citlivé práce na vinohradu mají významný vliv na výsledný charakter vína. Omezujeme chemické přípravky a využíváme raději biologické preparáty, šetrnou mechanizaci a tradiční postupy. Vyséváme druhově bohaté travní směsi, které díky hlubokému prokořenění zlepšují úrodnost půdy a zajišťují rozmanitost života ve vinicích. Vína tím získávají výraznější aroma.

ODRŮDY VÍN vysoka-vysadba

Modrohorská červená vína se vyznačující svou vyváženou chutí, výraznou ovocností a vyzrálou tříslovinou. Frankovka je stěžejní odrůdou Modrých Hor, naší srdcovou záležitostí a také vlajkovou lodí vinařství. Její staré keře společné s André byly vysázeny před více jak 40 lety na záhřevném svahu viniční tratě Išperky. Sprašové půdy pod rozhlednou Slunečná zase skýtají ideální podmínky pro dozrávání Pinot Noir, Zweigeltrebe a Modrého Portugalu.

Velkopavlovická bílá vína jsou známá svou lehkostí, svěžestí a ovocnými vůněmi. Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský pěstujeme na starých keřích. Kamenité půdy viniční tratě Lizniperky jsou ideální polohou pro minerální Ryzlink rýnský, broskvový Sauvignon, nebo dnes již z vinohradů mizející Neuburské. Tradiční Tramín červený získává svou bohatou kořenitost z lehčí černozemi a sprašového podloží viniční tratě Bojanovska. Vysadili jsme zde i moderní Hibernal a burgundské odrůdy Rulandské šedé s Chardonnay.

TECHNOLOGIE20230105_153649

Respektujeme nové trendy výroby vína, ale čerpáme také z tradičních postupů, které využívali naší předkové. Moderní technologie zaručující šetrné zpracování hroznů a správně zvolený postup jsou předpokladem k zachování typických znaků odrůdy ve kterém se odráží zdejší terroir.

Přistupujeme ke každé odrůdě individuálně a postup zpracování se liší podle jejího charakteru. Hrozny aromatických vín necháváme před lisováním macerovat, čímž se zvýší jejich ovocnost. Vybrané odrůdy zrají metodou sur-lie minimálně 6 měsíců na jemných kvasničních kalech. Získáváme tím aromatičtější, plnější a komplexnější vína. Nejlepší červená vína ročníku zrají v prémiových dubových sudech a jsou lahvována bez číření a filtrace. U naturálních vín ctíme zásadu minimálního zásahu bez přídavku oxidu siřičitého. Používáme u nich metodu vlastního zákvasu nebo spontánní fermentace, kde "divoké" kvasinky uvolňují daleko širší spektrum aromatických látek.