POZOR! KŘEHKÉ

Chceme stejné podmínky jako celá vinařská Evropa!

"V posledních dnech jste na sociálních sítím mohli zaznamenat výraznou iniciativu na podporu našeho vinařství a vinohradnictví s novým heslem "Pozor! Křehké". Tato myšlenka vyjadřuje obecně křehkost vinařského oboru v České republice i současné Evropě a má za cíl upozornit širokou veřejnost na hrozby, kterým obor sám o sobě musí čelit a jak absurdní může být, když mu fatální překážky do cesty postaví vlastní administrativa jedné členské země vinařské eurozóny".

Proč jsme proti spotřební dani na tichá vína? 

Chceme zachovat stejný rámec (tedy nulovou sazbu spotřební daně), jako platí v celé vinařské Evropě. Všichni naši sousedé a blízké státy mají sazbu nulovou. Jedinou výjimkou je Polsko, které se ale neřadí mezi vinařské země, se sazbou ve výši 10,20 Kč/l. U nás se navrhuje 23,40 Kč/l.

Přátelé, kamarádi, zastaňte se vinařů! Vláda nám poprvé zasekla sekeru do zad zrušením daňové výjimky na tichá vína jako reklamní předmět. V našem případě dělá firemní víno až 40% tržeb. Teď nás chce vláda dorazit a znovu otevřela otázku spotřební daně na víno. Po této ráně už opravdu nebudeme konkurenceschopní levným dovozovým vínům a vinařství půjde do kopru…
 
Díky, že Vám nejsme lhostejní 🛟
Mirka a Radim