PEKMEZ
hroznový sirup
alkohol 0,0%
objem 0,2l
Tradiční pochutina arabských zemí a Turecka vzniká pomalým odpařováním hroznového moštu bez přídavku dalších látek. Jedná se o 100% přírodní produkt s vysokým obsahem hroznového cukru, který si zachovává obsah vitamínů a minerálů jako jsou hořčík, draslík, vápník, fosfor a další.
Skvěle se kombinuje se slanými i sladkými pokrmy. Používá se stejně jako javorový nebo datlový sirup. Doporučujeme k palačinkám, lívancům, na zmrzlinu nebo do jogurtu. Hodí se k ořechům či sýrům. Vhodný k dochucení salátů, marinování masa a zeleniny nebo doslazení nápojů.
Pekmez je přírodní ovocný sirup používaný v turecké kuchyni a rozšířený i na Balkáně a v Levantě. Má tmavou barvu a velmi hustou konzistenci blížící se melase.
Výroba sirupu z ovoce zvaného defrutum je doložena již v antických dobách. Byzantinci ho připravovali z hroznů siraios a jejich recept převzali po příchodu do Malé Asie Turci. Výraz „pekmez“ pochází z oghuzského bekmes, je použit již v jedenáctém století.
Pekmez se vyrábí z nedoslazované a nefermentované šťávy z čerstvě vylisovaných hroznů. Ovocná šťáva se pomalu vaří, až se odpaří voda a cukry zkaramelizují. Hotový pekmez obsahuje až osmdesát procent cukru.
Pekmez se obvykle konzumuje ke snídani smíchaný s jogurtem. Je doporučován jako zdroj energie pro zimní období a v lidovém léčitelství se používá také proti chudokrevnosti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | CRAFT - ŘEMESLNÁ VÍNA A SPECIALITY |
---|---|
Hmotnost: | 0.5 kg |
EAN: | 859228104206 |
Kategorie: | speciality |
Ročník: | 2024 |
Šarže: | 16/24 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.